Kohta pitäisi ryhtyä hoitamaan diplomityön aloittamiseen liittyviä virallisia osuuksia, kuten ryhmitellä opinnot (jotta tietävät minun suorittaneen perusopinnot) ja kysyä jotain pääaineen professoria valvomaan työtäni. Ja mitähän vielä, jotain varmaankin.

Juttelin tänään työn ohjaajan kanssa, ja ilmeisesti olin käsittänyt vähän väärin sen "salassapitosopimuksen", minkä olin allekirjoittanut. Itse asiassa on jopa suositeltavaa, että kerrotaan eteenpäin, mitä tässä nyt oikein tehdään, jotta tämä tulevaisuuden semanttinen web saisi tunnettuutta. No, tässä sitten tulee.

Jos Googleen laittaa hakusanaksi 'johtaminen', ei sillä ole pienintäkään hajua, mistä johtamisesta on oikein kyse. Onko kyse joukkojen johtamisesta, sähkön johtamisesta vai mistä? Hakukone yksinkertaisesti etsii dokumentteja, joista kyseinen merkkijono löytyy. Semanttisen webin yksi kulmakivistä on, että hakukoneet ja muut sovellutukset ymmärtävät, että termillä johtaminen on monta merkitystä.

Semanttinen web ei ole mitään tulevaisuuden hapatusta (tai no, onhan se kai sitäkin), sitä voi kokeilla jo nyt MuseoSuomi-sovelluksessa, johon on koottu Suomen museot semanttiseen webiin. Käyttöliittymä on ehkä hieman hankala, mutta sovellusta voi kokeilla vaikka kirjoittamalla hakukenttään sanan 'kivi'. Jos MuseoSuomi toimisi kuten Google, se listaisi eri dokumentteja, joista löytyy sana 'kivi'. Nyt listataan kuitenkin erilaisia hakutuloksia materiaalin, valmistusajan, esinetyypin jne mukaan "suoria" hakutuloksia unohtamatta. Kokeile pois! I dare you!:)

Semanttisen webin kulmakivenä toimivat ontologiat, kuten aiemmin kirjoitin. Ontologioilla kuvaillaan sanojen ja termien välisiä semanttisia suhteita, kuten esimerkiksi mitä erilaista johtamista on, ja mihin kukin termi tarkemmin liittyy. On hyvä kuitenkin muistaa, että tietojenkäsittelytieteessä termi ontologia tarkoittaa eri asiaa kuin perinteisessä filosofiassa, jossa ontologialla tarkoitetaan oppia olevaisesta. Hieman harhaanjohtava termi siis valittu jossain vaiheessa.

Mikäs minun homma sitten oikein on? Minun nakkina on tutkia, miten ontologioita voitaisiin hyödyntää, kun etsitään tietoa kysymys-vastaustyyppisestä datasta. Raaka-aineistona on kirjastot.fi:n tuottama Kysy kirjastonhoitajalta -palvelu, jossa on noin 20000 kysymys-vastausparia. Tässä voit myös kokeilla, miten esimerkiksi 'kivi'-haku toimii! Kiviäkin kiinnostaa!

Päätehtävänä lie tehdä työ juuri tähän kirjastotapaukseen liittyen, mutta toki olisi hyvä, jos työn ohessa syntyisi ideoita, miten yleensä ottaen ontologioita ja muita semanttisen webin tekniikoita voisi käyttää help desk -sovelluksissa. Voihan toki olla, ettei help desk -sovellukset tarjoa juuri mitään erityistä, tai toisin päin, ontologiat eivät tarjoa mitään erityistä help desk -sovelluksille. Toki en toivo tällaiseen lopputulokseen päätyväni, mutta sekin on mahdollista.

Mukavaa tässä on ensinnäkin se, että aihe tuntuu kiinnostavalta, ja että projektissa on mukana oikea asiakas. Voin siis (tai toivon ainakin voivani) kysyä näiltä kirjastoihmisiltä, että miten he haluaisivat sovelluksen toimivan, ja ehkä saada palautettakin, miten hommat etenevät.

Yritin tässä postauksessa kertoa kansantajuisesti, mitä oikein olen tekemässä. Toivottavasti jotain kiinnostaa. :) Samalla tämä kirjoittaminen on hyvä tapa jäsentää omia ajatuksia, jotka ovat vähän suloisessa sekamelskassa tällä hetkellä.

28808.jpg

Maija.