Tänään oli siis tuo aiemmin mainitsemani asiakastapaaminen kirjaston tyyppien kanssa, ja tapaamisesta jäi kyllä mukava fiilis. Tiedättehän, sellainen, että tuntuu että tapaamisesta on ollut jotain hyötyä ja uusia ajatuksia on syntynyt. En ollut tuota Kysy kirjastonhoitajalta -palvelua oikeastaan ollenkaan miettinyt muuten kuin loppukäyttäjän kannalta; miten Pentti Peruskäyttäjä saisi haettua paremmin tietoa. Tänään kävi kuitenkin ilmi, että asiakkaalle tärkeintä on se, että tuohon palveluun vastaavien kirjastonhoitajien työ helpottuu, eli focus on pikkaisen erilainen.

Tuli myös esiin idea, joka lienee teknisesti melko helppo toteuttaa, ja joka kuulosti asiakkaille hienolta. Kirjastonhoitajat joutuvat nimittäin asiasanoittamaan tekemänsä vastaukset, mikä koetaan ehkä hieman hankalaksi ja "ylimääriseksi" työksi, vastaushan on jo kirjoitettu. No, meidän tutkimusryhmässä on toteutettu mokkula, joka automaattisesti hakee luonnollisesta tekstistä asiasanoja. Tätä kikkaretta (rakastan näitä atk-alan termejä) voisi käyttää niin, että se ehdottaisi kirjastonhoitajalle vastauksesta tiettyjä asiasanoja, joten hänen ei tarvitsisi keksiä niitä itse.

Tänään valmistui erään toisen valmistelema "pohja-arkkitehtuuri", jota kaikkien olisi tarkoitus käyttää tekemissään sovelluksissa. Nyt pitääkin valmistella pienen pieni demonstraatio hakujen yhdistämisestä eri ontologioiden välillä parin viikon päästä olevaa työpajaa varten. Tänään oli hyvä päivä ja huomenna vielä parempi, pääsee koodaamaan. ;)