Valtion työt eivät kovin usein palkoilla pysty kilpailemaan, eikä siten minunkaan palkka TKK:lla mitenkään kummoinen ole, kun yksityiseen sektoriin vertailee. On pienen palkan vastapainoksi sentään joitain muita puolia. Yksi on se, että tietynlainen firmamaailmasta tuttu hektisyys puuttuu. Asioita tehdään enemmän omalla painollaan, vaikka tokihan tutkimusmaailmassakin eletään kvartaalitaloutta ja DL on ihan tuttu käsite.

Tutkimusprojekteissa on myös se puoli, että ne voivat teoriassa epäonnistuakin siinä mielessä, että kun jotain tutkitaan, saattaa tulos ollakin, ettei tutkimuksen kohteesta nyt oikein ole hyötyä eikä sitä voida käyttää. Yritäpä yritysprojektin päätteeksi virkkoa, että "hei sori me käytettiin 2 miljoonaa muttei me saada nyt teille toimitettua sitä ohjelmistoa, jonka tilasitte". (Toki tämä on kärjistetty esimerkki, ja varmasti tutkimushankkeissakin saa ainakin pahaa silmää, jos ei oikein tule mitään järkeviä tuloksia.)

Tutkimusryhmissä luodut ohjelmistot ovat usein myös prototyyppejä; pyritään luomaan niin sanottu proof of concept. Tällöin ei-toiminnallisiin, "tylsiin" ominaisuuksiin ei tarvitse kiinnittää niin paljon huomiota, mikä on ohjelmoijalle usein tervetullutta. Usein ei-toiminnallisten laatuvaatimusten toteuttaminen on, no, tylsää. 

TKK:lla työskentely mahdollistaa myös palkallisen opiskelun. Se, näkeekö sen etuna, on tietysti henkilökohtainen kysymys. Vaikken itseäni osaa oikein tohtorina nähdä, niin olen kuitenkin miettinyt olisiko minusta jatko-opiskelijaksi. Jotenkin kaikki mielenkiintoiset kurssit ovat olleet loppuvaiheessa opintoja, mitä jos niitä tekisi vähän lisää? Diplomityövaiheessa tämä palkallinen opiskelu mahdollistaa työn kirjoittamisen ilman kaupallisluonteisia projektipaineita.

Yksityiseen sektoriin verrattuna valtion leivissä työskentely on usein joustavaa. Esimerkiksi ajattelin tuossa parin viikon päässä pitää "etäviikon" siten, että lähden vanhempien tykö Suonenjoelle läppärin kanssa, ja jos on sadepäiviä niin voin naputella diplomityötä eteenpäin ja merkata ne sitten työpäiviksi. Aurinkopäivät lomapäiviksi. Hienoa. :) Tästä on toki kiittäminen joustavaa pomoa.