Tänään tuli pitkästä aikaa sellainen olo, että ehkä nämä minun opinnot sittenkin muodostavat jonkinlaisen järkevän kokonaisuuden. Olen nyt toista päivää siis tekemässä diplomityötä, tai oikeastaan itse työn tekeminen ei ole vielä alkanut, mutta tutustun nyt erilaisiin semanttiseen webiin liittyviin tekniikoihin ja standardeihin.

Semanttisen webin kulmakivinä toimivat ontologiat, jotka muodostuvat jonkin alan (domain) termistöstä ja niiden välisistä suhteista. Esimerkiksi mäntyöljy on öljy-yläkäsitteen tarkempi määritelmä. Näistä semanttisista verkoista mieleeni putkahti heti olioanalyysi ja erilaiset luokkakaaviot. Koko homma pohjautuu XML:ään, joka taas on tuttua ties miten monelta kurssilta. Sovelluksia tehdään entuudestaan työelämästä ja kursseilta tutulla Java-kielellä ja korkeamman tason semanttisten sääntöjen määrittelyissä vilisee matematiikan peruskursseilta (enemmän tai vähemmän) tuttuja yksinkertaisen predikaattilogiikan sääntöjä ja merkintöjä.

Työt ovat alkaneet ihan mukavasti, vaikka tokihan olen vielä aika pihalla sekä ongelma-alueesta (tutuista asioista huolimatta) että projektiorganisaatiosta ja erilaisista aliprojekteista ja niiden nimistä. Työkaverit vaikuttavat kuitenkin mukavilta ja espressokoneesta saa 25 sentillä erilaisia kahveja. :)